Forside       Om kroen        Menukort        Ekspedition       Pladesamlingen      Find os       Events            Etnografier      Kælderbaren


Galathea Ekspeditionerne

Gala’thea-ekspeditionerne, er navnet på to danske jordomsejlinger der fandt sted i 1845-1847 og 1950-1952.

Den første ekspedition (1845-1848)

Christian 8., som var meget naturinteresseret, stod bag korvetten Galatheas ekspedition. Formålet var både handelspolitisk, videnskabeligt og sømilitært.

De videnskabelige opgaver blev formuleret af Videnskabernes Selskab. Ekspeditionen varede i 2 år og besøgte bl.a. Indien, Filipinerne, Kina, Chile, Argentina, Brasilien, Nicobarerne, Java, Hawaii og Tahiti. Ekspeditionen hjembragte en større samling dyr.

Men kongens død i 1848 og Treårskrigen betød, at kun mindre dele af de rige samlinger af dyr, blev bearbejdet efter hjemkomsten.

Den anden ekspedition (1950-1952)

Den anden ekspedition, også kendt som Gala’thea-ekspeditionen eller Dybhavsekspeditionen 1950-52, er kendt som en af de største danske videnskabelige indsatser.

En besætning ombord på det tidligere britiske krigsskib Galathea, undersøgte dybhavets bundfauna syd om Afrika til Indien, Thailand, Indonesien, Filipinerne, Ny Guinea, Australien, New Zealand og Panama.

Besætningen bestod af ca. 90 marineofficerer og værnepligtige med i alt 25 danske og 30 udenlandske forskere ombord i kortere eller længere tid. 
 

Den nye ekspedition – Galathea 3 (2006)

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik var protektor for Dansk Ekspeditionsfond, der gennemførte Galathea 3-ekspeditionen. Galathea 3-ekspeditionen var den største danske forskningsekspedition i mere end 50 år.

I eftersommeren 2006 satte der kurs mod verdenshavene for at sejle Jorden rundt som platform for danske forskningsprojekter. Kursen var i første omgang sat mod Nordatlanten med stop ved Færøerne og Grønland.

Galathea Kroen - Rådhusstræde 9 - 1466 Kbh. K - tlf. 33 11 66 27